Monday, July 11, 2011

Jerebu~~

JEREBU~~
jangan lah sampai satu ketika kena diisytiharkan darurat mcm dulu lagi


As'salam.. selamat petang :).. kata je last entrykan.. naik juga entry hari ni :).. kena post pone pula kepulangan saya ke sana :).. gaya mcm nak balik ke oversea padahal over state saje :).. Hari ni, cuaca tak berapa nak bgus, awan mendung diselaputi dengan debu-debu2.. mcm biasa Malaysia ni kalau datang je tengah2 tahun, bulan 6, 7 mesti akan ada satu masalah JEREBU!!! tadi bangun2 tidur, tengok gaya cuaca mcm ni dah tahu dah confirm JEREBU!! So sape nak bersihkan JEREBU INI!! ANY IDEA? haaa.. xda pula nak berkata2 bila timbul issue jerebu ni, takda pula sibuk2 nak buat perhimpunan HARAM, angkat sepanduk cakap

 " HAPUSKAN JEREBU", " HARGAI UDARA KITA", " SAYANGI UDARA KITA"," STOP BURNING" and so on... bla, bla..
ini pun ada juga kena mengenanya... 

 Jerebu satu issue yang tak penah habis2, masih tak faham kenapa ianya masih berlaku? dah mcm karam singh walia pula.. Susah bila udara yang kita kongsi bersama2 (one malaysian) dicemari, udara dah tercemar, sungai2, kawasan persekitaran semua tercemar, apa yang tinggal untuk anak cucu kita nanti.  Rasanya, pihak2 yang tertentu dah banyak kali jual air liur menyarankan supaya stop macam2 benda, jgn ada pembakaran terbuka, tapi masih juga dijalankan. Kadang2, bukan negara kita yang lakukan, tetapi sedih nak menyatakan negara jiran kita, yang kena kita juga, tempiasnya kita juga. Sekarang ni kalau agak2 nak hidup udara segar, terhirup udara debu2 busuk!!!. 

kes ni penah dlu sampai malaysia ni diisytihar darurat, saya masih ingat lagi, waktu tu sekolah menengah, sampai sekolah2 kena tutup sebab benda ni. memang lah best untuk budak2 ni, tapi tak bgus juga sbab kena GANTI!!!..dah elok2 datang sekolah kena "halau" dengan pengetua siap announce byk kali suruh student balik ke rumah..time tu mcm hingusan lagi, jadinya mcm best je tiba2 kena balik :)

 jadinya, sekarang nak keluar rumah pun rasa mcm xda mood, tak best.. nak pegi pasar malam hari ni pun rasa xda feeling, makanan2 tu mcm dah kena debu2..jadinya, duduk dalam rumah sajo.. nanti kena udara yang sudah tercemar ni, lain pula penyakit yang datangnya,. huuuuuu~~~~ BERSIHKAN UDARA INI DULU, SEBELUM SIBUK NAK BERSIH KAN BENDA YANG BUKAN2 :).. selamat petang

2 comments:

hafizulhakim said...

aiyaa.. manyak kotor itu udala..he3

ainina rasidan said...

hafizul:haaa.. tau xpe.. manyak kotor ma sikalang udala ini, wa saran lu jgn manyak kluar rumah, blh batuk2 maa