Tuesday, November 23, 2010

cerita ikan merah ~ kejadiannye memalukan waaa

Lama x update blog, niat dihati dh lama nk buka cerita baru tapi x terbuka-buka, almaklumlahorang busy(busy la sangat busy duk makan ) hehe...selama cuti yg hampir dua bulan ni, banyak benda dah aku buat...before ni aku ada list down apa yg aku nk buat time cuti and i manage to do it, alhamdullilah..kalau usaha boleh sahaja nak buat dan terlaksana yang pentingnya niat kita betul. :)

Selama aku duduk dkt rumah maksu , kerja dengan dia byk benda dia ajar.. the most important things dia dah duk ajar masak smpai lebam.. apa tak nye pagi hingga ke malam asyik duk dapur je,, dan menyebabkan aku asyik makan saje.. hampeh betul.. ingt nk work out sikit masa cuti mana tau blh jadi model ke (haha model cap ayam) sehingga masak sudah menjadi satu hobi aku sekarang, sikit2 "nina jom ge dapur ,masak" x pun ayat lain "hari ni nak masak ape, jom selongkar dapur " dan hampir setiap minggu pergi pasar apa taknye asik abis je makanan aku kerjakan hahaha.. dari tauke ayam tu x kenal aku, sampai die dh tau nama aku dah.. sungguh bangga hehe...

the best part adalah satu hari tu maksu suruh aku dgn sepupu aku pergi pasar dekat kampung aku , masa tu maksu ada dalam kereta, tiba2 dia kata " why not both of u yang pergi, aqil tgh tdr xkan nk bwa dia" aku pun dgn along kalam kabut , almaklumlah tu lah, jadi perempuan tapi pergi pasar sendiri x pernah asyik duk ikut ibu saje haha.. (malu saya dibuat nya hehe)

dengan segera aku dgn along turun kereta.. antara bahan2 nye :

-bawang (segala mcm bawang)

-ikan. ayam. sotong ketam ..semua yang ada kami borong

-sayur (semua mcm sayur aku borong )

- buah-buahan( buah paling mereka suka "HONEYDEW"wa x suka buah ni
aku rasa ini je , aku pun dh x ingat ... lepas tu duk2 tgh beli ikan,, along tanya,," weh mana ikan merah weh, ikan ni mcm warna merah je, ni kot ikan merah" aku pun x fikir panjang aku ambil la ikan yang aku x tau nama tu, assume itu ikan merah. nak dijadikan cerita, lepas dh beli brg tu semua dengan bangga nya cite kat sepupu aku zana, ni tgh bangga je.. tiba2 maksu menyampuk" nina , along nk tau x ikan yang along dgn nina beli tu sebenarnya bukan IKAN MERAH!!! " waaaaaa,, malunye kami hahaha.. dah duk2 sedap makan, nasiblah nenek x bebel2 kalau x malu kami dibuatnye kena hentam dgn makcik2 dirumah nenek hahahaha... pengajaran dari cerita :
- jangan malu untuk bertanya(dah x tau itu ikan ape, lain kali tanye la tauke ikan tu)
- kalau dah perempuan tu, perempuan juga, akhirnya kedapur hahaha
- jangan nak duk bangga2 diri, nnti diri sendiri yang malu
lepas kejadian itu, aku dengan tekadnya setiap kali pergi pasar dgn maksu mesti aku ikut hahahah...

2 comments:

hqfizulhqkim said...

the red blushing fish.^^)

ainina rasidan said...

hahaha.. malu saya dibuatnya.. :)