Wadai Kipeng
Salam Maal Hijrah :),.. petang tadi paksa ibu buatkan assignment saya masak KUIH TRADISIONAL !
semakin blur dengan hidup saya sekarang bila adanya assignment sebegini rupa, ini assignment untuk media interactive..what ever lah, janji saya dah shoot video untuk kiuh pilihan ini :).
Wadai Kipeng ni, kuih orang banjar, ibu saya mmg asal usul orang banjar, jadinya dia memang tahu mcm mana nk buat kuih ni, saya makan je tahu heee..before ni pun pernah tolong & tengok nenek buat, tapi tgk2 mcm tu jelah, xdalah take note apa bahan yg digunakan, sekarang bila dah ada assignment mcm ni, kena lah tahu semua benda :), ibu ajar cara2 buat kuih ni tadi :)
bahan- bahan yang perlu ada :
Tepung pulut( paling utama)(uli dengan air)
gula pasir(agak2)
gula merah
durian(sesuka hati nak letak satu sebiji durian pun boleh hehe)
garam(sikit je )
santan
tepung pulut uli sampai jadi doh, dan gentel , buat bentuk mcm ni , ikut lah kalau nk tekan pun blh, xnk pun xpe
untuk kuahnya, masukkan perahan santan(ni guna sebiji kepala) dan masukkan gula merah (agak2 je hehe) then letak garam sikit dgn gula pasir
lepas tu masukkan tepung pulut yg dah digentel tadi
lepas tu paling best letak durian HOYEAH!!!! tunggu sampai menggelak, nak tahu dah masak ke belum senang je, kalau dah nmpk tepung pulut tu timbul, dah masak lah tu :)
ini lah jadinya,
dah mcm program masakan pula rasanya :), hari ni ibu buat pencuci mulut je, apa taknya lepas makan ni saya makan ini
BUBUR KACANG DAN DURIAN
hari ini asik makan, ge kenduri tadi pun sedap je lauk die, lagi2 tengah hari, tgh lapar gila!
cantik pula pelamin orang tu wink* heeeee.. selamat mencuba
3 comments:
sedpnye..nak sikit....he3
Kunangkunang : blh2, sebungkus rm 2 hengget hee
kasi free dh la..he3
Post a Comment